Blog

Αυγό: Μια ολοκληρωμένη τροφή

Το αυγό είναι μια θαυμάσια, ολοκληρωμένη τροφή από κάθε άποψη, θρεπτική και γευστική. Το αυγό έχει ίσως τη μοναδική ικανότητα λόγω των θρεπτικών αξιών του να σταθεί σαν πλήρης τροφή αλλά ταυτόχρονα να ενταχθεί και σε μυριάδες άλλα πιάτα, παίζοντας σημαντικούς διαφορετικούς γευστικούς ρόλους.

Παρ' όλο που το αυγό είναι συνδεδεμένο με το πρωινό γεύμα, εντούτοις στη σημερινή εποχή της γρήγορης και αγχώδους ζωής έχει και ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είναι η πιο φθηνή πηγή πλήρους πρωτεΐνης. Στην καθημερινότητα του σπιτιού, της κουζίνας, το αυγό αντιπροσωπεύει μια λύση έκτακτης που μαζί με μια σαλάτα, έχει δημιουργήσει το καλύτερο γεύμα. Άλλοι βέβαια, πιο εξειδικευμένοι στις γεύσεις, βλέπουν το αυγό σαν μια γκουρμέ πρόταση!

Πώς θα καταλάβω αν τα αυγά είναι φρέσκα;

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος, που θα μας βγάλει από το δίλλημα αν τα αυγά είναι φρέσκα ή όχι. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μπολ γεμάτο με νερό, στο οποίο θα βυθίσουμε το αυγό που θέλουμε να δοκιμάσουμε.

Τότε τα αυγά είναι: πολύ φρέσκα αν κάθονται στον βυθό του σκεύους σε τελείως οριζόντια θέση μιας εβδομάδας αν κάθονται μεν στον βυθό, αλλά η μία τους άκρη (η πιο πλατιά) ανυψώνεται ελαφρά τριών εβδομάδων αν ακουμπάνε στον βυθό με την πιο μυτερή άκρη και η άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρα ανυψωμένη χαλασμένα αν επιπλέουν στο νερό, ακατάλληλα για κατανάλωση.

Τέσσερις μαγικές ιδιότητες του αυγού

Το αυγό είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές στην φύση. Δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένα μέρος του οργανισμού μας που δεν ευνοείται με κάποιο τρόπο από όσα προσφέρει θρεπτικά το αυγό.

1) Είναι γεμάτα χολίνη, έναν τύπο της βιταμίνης Β που είναι απαραίτητος στα βρέφη για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Η χολίνη επίσης έχει συνδεθεί επιστημονικά με μείωση του κινδύνου του συνδρόμου Down και της άνοιας.

2) Τα αυγά ως μέρος του πρωινού σας γεύματος, θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις «λιγούρες» προς το τέλος της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα του 2013. Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που περιέχουν βοηθάει τον οργανισμό να νιώθει χορτασμένος.

3) Σύμφωνα με έρευνα του 2014 ένα αμινοξύ που έχει το αυγό, η τυροσίνη, βοηθάει στην ταχύτερη λειτουργία και χρόνο ανταπόκρισης του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μπορεί να βελτιώσει τα αντανακλαστικά στην οδήγηση.

4) Τα αυγά περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά βοηθούν στην ενίσχυση του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Το μαγείρεμα του αυγού, μειώνει τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αλλά ακόμα και τότε είναι στα ίδια επίπεδα με τα μήλα, σύμφωνα με έρευνες.

Πόσα αυγά πρέπει να τρώμε;

Η άποψη ότι δεν πρέπει να τρώμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα, επειδή «αυξάνουν τη χοληστερίνη», έχει καταρριφθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα). Εάν είστε υγιείς, λοιπόν, μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα έως και έξι αυγά την εβδομάδα! Ωστόσο, όταν υπάρχει έστω και η τάση για υπερχοληστεριναιμία τα αυγά πρέπει να αποφεύγονται τελείως, ενώ για τα παιδιά οι παιδίατροι συνιστουν 2-3 αυγά την εβδομάδα.

Που χρειάζεται προσοχή;
Στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, διότι η καθημερινή κατανάλωση αυγού είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει το λιπιδαιμικό τους προφίλ ανεβάζοντας την τιμή της χοληστερόλης στο αίμα.

Στους μεσήλικες άνδρες, καθώς σύμφωνα με μελέτη που έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ εκείνοι που τρώνε περισσότερα από επτά αυγά την εβδομάδα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Ολόκληρη η γκάμα των προϊόντων μας είναι σύμφωνη με τα πιο πρόσφατα και αυστηρότερα πρότυπα της βιομηχανίας τροφίμων.